Pàgines

dimarts, 15 de juny del 2010

BRIOIX

Brioix  és un pa de pasta lleugera moderadament dolça. Sovint escrit "Briox" de forma incorrecta, prové de la paraula francesa "brioche". Es coneix també com a "pa de llet", tot i que aquesta forma d'anomenar-lo és rarament utilitzada.

Recepta original i origen

El brioix és un producte de pastisseria que es ven generalment també a les fleques. Els ingredients són farina de blat refinada, ou, mantega, sucre blanc refinat, llet, rent i sal. És més esponjós i tou que el pa i l'interior és un xic més groguenc.
Juntament amb el croissant és un dels productes estel·lars de la cuina francesa. Sembla que el brioix prové d'una recepta original normanda, tot i que n'hi ha molts que no hi estan d'acord.
Hi ha una cita apòcrifa de Maria Antonieta d'Àustria, reina de França (1755 - 1793) que es menciona sovint amb tal d'il·lustrar l'insensibilitat de l'antiga aristocràcia francesa devant de les penúries que patia el poble. Quan hom li va explicar a la reina que els camperols no tenien pa, va respondre: Qu’ils mangent de la brioche.

Gastronomia

Es pot menjar sol però és ideal per acompanyar begudes com cafè, te, xocolata, llet freda, batuts o granissats. També és molt bo el brioix amb entrepà amb mantega i pernil dolç o amb una llesqueta de formatge lleuger.

Brioixeria

Apart del brioix original senzill hi han moltes varietats de brioixos o productes de brioixeria. Cal esmentar els brioixos de diverses talles preparats amb ametlles, fruits secs o farcits amb xocolata o altres ingredients. Hi han també brioxos perfumats amb flor de taronjer, comí de prat o anís.
Molts d'aquests productes es comercialitzen ja empaquetats als supermercats 
 i porten additius i conservants.

Informació: Viquipèdia

INGREDIENTS

Esponja:
  • 1/2 litre d'aigua
  • 200 grs. de llevat
  • 800 grs. de farina de força

Massa:
  • 1/2 litre de llet
  • 560 grs. de sucre
  • 220 grs. de mantega de porc
  • 20 grs. de sal
  • 8 ous sencers
  • Essència de llimona o de flor d'azahar
  • 2 kg. de farina de força aproximadament

El brioix és una massa que és pot utilitzar per a fer diferents tipus de dolços. Es poden fer ensaïmades, coques de Sant Joan, coques de massana, mones de pasqüa, coques de cirera.

Més receptes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada