Brioix és un pa de pasta lleugera moderadament dolça. Sovint escrit "Briox" de forma incorrecta, prové de la paraula francesa "brioche". Es coneix també com a "pa de llet", tot i que aquesta forma d'anomenar-lo és rarament utilitzada.
Recepta original i origen
El brioix és un producte de pastisseria que es ven generalment també a les fleques. Els ingredients són farina de blat refinada, ou, mantega, sucre blanc refinat, llet, rent i sal. És més esponjós i tou que el pa i l'interior és un xic més groguenc.
Juntament amb el croissant és un dels productes estel·lars de la cuina francesa. Sembla que el brioix prové d'una recepta original normanda, tot i que n'hi ha molts que no hi estan d'acord.
Hi ha una cita apòcrifa de Maria Antonieta d'Àustria, reina de França (1755 - 1793) que es menciona sovint amb tal d'il·lustrar l'insensibilitat de l'antiga aristocràcia francesa devant de les penúries que patia el poble. Quan hom li va explicar a la reina que els camperols no tenien pa, va respondre: Qu’ils mangent de la brioche.
Gastronomia
Es pot menjar sol però és ideal per acompanyar begudes com cafè, te, xocolata, llet freda, batuts o granissats. També és molt bo el brioix amb entrepà amb mantega i pernil dolç o amb una llesqueta de formatge lleuger.
Brioixeria
Apart del brioix original senzill hi han moltes varietats de brioixos o productes de brioixeria. Cal esmentar els brioixos de diverses talles preparats amb ametlles, fruits secs o farcits amb xocolata o altres ingredients. Hi han també brioxos perfumats amb flor de taronjer, comí de prat o anís.
Molts d'aquests productes es comercialitzen ja empaquetats als supermercats
i porten additius i conservants.
Informació: Viquipèdia
INGREDIENTS
Esponja:
- 1/2 litre d'aigua
- 200 grs. de llevat
- 800 grs. de farina de força
Massa:
- 1/2 litre de llet
- 560 grs. de sucre
- 220 grs. de mantega de porc
- 20 grs. de sal
- 8 ous sencers
- Essència de llimona o de flor d'azahar
- 2 kg. de farina de força aproximadament
El brioix és una massa que és pot utilitzar per a fer diferents tipus de dolços. Es poden fer ensaïmades, coques de Sant Joan, coques de massana, mones de pasqüa, coques de cirera.
Més receptes
Més receptes
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada